Сонцекльош - Герої

13.07.11 | Дмитро Войналович | rock.kiev.ua
Через 3 роки після виходу «Олено, не плач!» в країні нарешті з’явилися «Герої». Нова платівка київського гурту Сонцекльош побачила світ влітку і стала результатом праці, яка тривала більше року. Новий альбом вийшов більш різноманітніший, живіший, динамічніший, ніж попередній. Це відчувається відразу з перших же нот. А перші ноти – це пісня «Празднік». Чи не актуальна назва як для стартового треку?

Сказати, що дівчата кардинально змінилися звичайно не можна. Вони й далі вірні ретро-стайлу 30-х років, далі поєднують у мелодіях народні українські, ромські та балканські мотиви з джазом, ска, латиною (чого лише варта «Ламбада»!) та іншими стилями. Але не зважаючи на такі, на перший погляд здавалося б, несумісні речі, гурт не втратив своєї ідентичності, складовими якої є ліричність та іронія.

Не можна не відмітити й вищий рівень музикантів. Адже, якщо взяти до уваги насиченість аранжування, мелодій, різноманітних інструментальних прийомів, то не можна не відмітити, що це все безперечно – результат високої майстерності гурту.

Пісні Сонцекльош, таке враження, переносять у атмосферу саме тих тридцятих років 20 століття. А під час прослуховування платівки в уяві малюються ті старенькі вулиці міста тих часів з його інтелігентами, фраєрами, хуліганами, наперсниками, шулерами, цирульниками, робочим класом і всим-всим з тієї «епохи».

Назвою альбом завдячує шлягеру Леоніда Утьосова «С одесского кичмана бежали два уркана». Цей так званий «маніфест хуліганської романтики» сповнена драматичних подробиць оповідка про мандри двох героїв, що вертаються додому з далеких фінських земель. Та, попри північну тематику, композиція вийшла доволі жвавою завдяки вокальним талантам Сергія Бабуча, який доєднався до солісток гурту, додавши звучанню беззаперечного колориту.

Про яких же «героїв» співають дівчата? Напевно, це прості люди, це ті люди, які ходять щодня по місту, які посміхаються, допускаються помилок; обходять магазини, закликають купувати їх товар; йдуть на побачення, грають у шахи у парку; про наївних та наглих; про самовпевнених і добрих; беззахисних та кумедних… Одним словом, про тих героїв, якими є ми з вами.

Трекліст:
1. Празднік
2. Серденя